karakaksa Blog

Η τέλεια ζύμη για πίτσα

Posted on: Δεκέμβριος 28, 2010


Η σωστή ζύμη δεν χρειάζεται 500 υλικά για να γίνει, χρειάζεται μονάχα σωστές αναλογίες και εξάσκηση. Πάρτε λοιπόν την απλούστερη συνταγή για τέλεια ζύμη:

  1. 500 γρ. αλεύρι για όλες τις (κατα)χρήσεις
  2. 2 φακελάκια ξηρή μαγιά, δηλαδή 16 γρ.
  3. 400 ml νερό ελαφρώς χλιαρό, προσοχή όχι πολύ ζεστό
  4. Προαιρετικά: 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και 1 αλάτι.
  • Προσθέτουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε όλο το νερό και με ένα πιρούνι(ναι πιρούνι) ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει σχετικά ομοιόμορφο.
  • Μόλις το μείγμα σταθεροποιηθεί, πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανακατεύουμε εκ νέου μέχρι να μπορούμε να πιάσουμε το μείγμα χωρίς να κολλάει στα χέρια μας. Προσοχή, δεν βάζουμε πολύ αλεύρι γιατί θα σφίξει και δεν το θέλουμε αυτό, βάζουμε όσο χρειάζεται ίσα για να μην κολλάει.
  • Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο. Αν αρχίσει να κολλάει του ρίχνουμε λίγο αλεύρι. Του δίνουμε σχήμα μπάλας και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 1 ώρα. Όσο πιο ζεστός είναι ο χώρος τόσο το καλύτερο.
  • Μετά την 1 ώρα θα έχει φουσκώσει αρκετά. Ζυμώνουμε ξανά το μείγμα και το αφήνουμε σκεπασμένο για άλλη μισή ώρα να ξεκουραστεί.
  • Τώρα μπορούμε να το κόψουμε σε 3 κομμάτια και να βάλουμε τα 2 σε ένα τάπερ στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
  • Το κομμάτι που θα κρατήσουμε είναι αρκετό για μια πίτσα διαμέτρου 30 εκ. Το ανοίγουμε με τον πλάστη και βάζουμε τα υλικά που θέλουμε.
  • Ψήνουμε στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου στους 250 βαθμούς για 15-20 λεπτά.

Ο ιδανικός τρόπος ψησίματος είναι πάνω σε ειδική πέτρα. Αν δεν έχετε δεν πειράζει, χρησιμοποιήστε αντικολλητικό ταψάκι .  Όταν ψηθεί η πίτσα, βάλτε την πάνω σε μια πετσέτα για να μην ιδρώσει η ζύμη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δεκέμβριος 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι.   Ιαν. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Blog Stats

  • 8,047 hits

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Μαζί με 2 ακόμα followers

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: